Aggregaat levert geen stroom meer

Een aggregaat is altijd handig tijdens het klussen of op een moestuin voor diverse gereedschappen waarvoor stroom nodig is. Helaas kan een aggregaat ook stuk gaan waardoor deze bijvoorbeeld geen stroom meer levert en het werk stil komt te liggen. Wanneer je aggregaat geen stroom meer levert kan dit verschillende oorzaken hebben die we hieronder gaan behandelen. Sommige oorzaken waardoor een aggregaat geen stroom meer levert zijn gemakkelijk en goedkoop op te lossen. Helaas bestaan er ook reparaties die zo kostbaar zijn waardoor het repareren van een aggregaat het niet waard is. In dit geval kan er beter naar een vervangend aggregaat gekeken worden.

AVR aggregaat vervangen

Een AVR is een onderdeel van een aggregaat dat ook wel een automatische volt regelaar genoemd wordt of in het Engels een automatic voltage regulator. Een AVR zorgt voor een constante spanning tijdens het belasten van het aggregaat. Dit doet de AVR door het toerental van de generator aan te passen waardoor deze meer vermogen levert en een constante spanning. In de meeste gevallen wanneer een generator geen stroom meer geeft ligt dit aan de AVR. Dit kan komen doordat het aggregaat overbelast is geweest en de AVR

AVR kopen

stuk is gegaan. In sommige gevallen geeft de generator niet genoeg spanning bijvoorbeeld 200V in plaats van 230Volt. Om dit probleem op te lossen kun je proberen aan het schroefje te draaien die op de AVR zit. Met dit schroefje kan het voltage langzaam omhoog worden gebracht naar de gewenste 230 volt. Als dit niet werkt en je aggregaat nog geen stroom levert dient de automatische volt regelaar vervangen te worden voor een nieuw exemplaar (Bestel een nieuwe AVR hier). Wanneer de nieuwe AVR heb vervangen heb je grote kans dat de aggregaat weer stroom levert en je probleem opgelost is. Hoe moet ik een AVR vervangen? Een AVR kun je gemakkelijk zelf vervangen als je een beetje handig bent.

1. Allereerst moet de ronde kap die over de stator geschoven zit los worden gehaald. Dit kan gemakkelijk door twee boutjes los te schroeven.

2. Wanneer de ronde kap gedemonteerd is zie je een zwart vierkant of gebogen kastje. Dit is de AVR en zit net als de kap met twee boutjes vast die gemakkelijk los kunnen worden gehaald.

3. Er zitten nu aan beide kanten van de automatische volt regelaar een aantal draden. Twee draden gaan naar de koolborstels die vast zitten met klemmetjes. Deze draden kunnen voorzichtig eraf worden getrokken onthoud alleen welke kleur op welke klem zat. De andere draden zitten met een stekker vast die door inknijpen los van elkaar komen.

4. Nu je de draden los hebt gehaald kan de nieuwe automatische volt regelaar gemonteerd worden door de stappen achterst te voren te herhalen. Wanneer je de AVR hebt vervangen kun je controleren of het aggregaat weer de juiste hoeveelheid stroom levert. Als dit niet het geval is moeten we naar een andere oorzaak opzoek gaan. In het volgende stuk kun je lezen hoe we de koolborstels kunnen vervangen.

Koolborstels aggregaat vervangen

Een ander veel voorkomend probleem waardoor een aggregaat geen stroom levert is dat de koolborstels niet op de juiste manier werken. Het komt namelijk voor dat de koolborstels afbreken of niet op de juiste wijze afslijpen op de rotor waardoor de AVR geen stroomKoolborstels krijgt. Om te controleren of de koolborstels nog goed werken dien je deze te moeten demonteren en controleren of ze op de juiste manier zijn afgeslepen en niet zijn afgebroken. Zoals eerder gezegd zit één kant van de AVR aangesloten op de koolborstels die een lage voltage geven aan de AVR om het toerental van de generator te regelen. De koolborstels zitten achter de AVR en zijn los te maken door één bout los te schroeven. Wanneer de bout los is gehaald zitten de koolborstels meestal nog een beetje klem. Probeer de koolborstels zo voorzichtig mogelijk uit de generator te halen om ze niet te beschadigen. Als het gelukt is om de koolborstels uit het aggregaat te halen controleer dan of de koolborstels niet zijn afgebroken. Wanneer één van de pootjes is afgebroken dienen de koolborstels te worden vervangen voor een nieuw set koolborstels. Als er geen pootje is afgebroken van de koolborstels controleer dan of de pootjes gelijkmatig zijn afgeslepen. Dit kan je zien aan de onderzijde van de koolborstels waar ze glad en glimmend moeten zijn. Het kan namelijk zijn dat één van de pootjes geen contact maakt met de rotor waardoor de automatische volt regelaar geen stroom krijgt. Wat ook een oorzaak kan zijn waarom de koolborstels geen contact maken is dat de veertjes in de koolborstelhouder vast zitten en niet meer de koolborstels naar beneden drukken. Wanneer dit gebeurt maken ze geen contact met de rotor en dienen de koolborstels vervangen te worden. Nieuwe koolborstels nodig? Bestel ze hier.

Aggregaat overbelast

In het ergste geval waarom je aggregaat geen stroom levert is je rotor en stator verbrandt. Dit kan gebeuren wanneer je het aggregaat overbelast en je rotor en stator kunt verbranden. De meeste goedkopere aggregaten zijn niet beveiligd tegen overbelasting waardoor je goed moet opletten hoeveel vermogen je op het aggregaat aansluit. Bij het aansluiten van een verbruiker moet dus goed worden gekeken hoeveel vermogen het apparaat vraagt en of er eventuele piekspanningen gevraagd worden. Denk hier aan bijvoorbeeld een waterpomp die meer vermogen vraagt wanneer de waterpomp het water op kan moet brengen. Of een cirkelzaag die weerstand krijgt wanneer je begint te zagen in een stuk hout. Met deze piekspanningen kan de generator dus verbranden waardoor er geen stroom meer wordt geleverd. Wanneer je stator en rotor verbrandt zijn dienen deze vervangen te worden wat geen makkelijke klus is en bovendien zeer kostbaar is. De generator moet helemaal uitelkaar worden gehaald waarbij veel elektronica los gehaald moet worden. Wanneer je de rotor en stator zelf gaat vervangen onthoudt dan goed hoe je de onderdelen uitelkaar haalt zodat je ze gemakkelijk weer kan monteren. Maak eventueel foto’s van de onderdelen die je demonteert om deze bij montage terug te kijken. Rotor of stator nodig? Neem contact met ons op of wij het juiste onderdeel op voorraad hebben.

Hebben de oplossingen niet gewerkt en ben je op zoek naar een nieuwe aggregaat? Bekijk hier het aanbod van Jantje van Alles