Bij het kopen van een aggregaat moet er altijd rekening worden gehouden met de piekstroom coëfficiënt van het aan te sluiten apparaat. De piekstroom van een apparaat is het vermogen die nodig is om het apparaat op te starten. Ook gaat de piekstroom omhoog wanneer bijvoorbeeld een zaagtafel tegendruk krijgt wanneer je begint te zagen. Het piekstroom coëfficiënt is een cijfer waarmee het vermogen van het apparaat dient te worden vermenigvuldigd. Het cijfer dat hieruit komt is het vermogen die je nodig hebt om het apparaat goed te laten functioneren.

Continue en maximaal vermogen aggregaat

Bij een aggregaat wordt er altijd een continue en maximaal vermogen aangegeven waarbij het maximaal vermogen hoger ligt van het continue vermogen. Het maximaal vermogen wordt gebruikt om het piekstroom coëfficiënt van een apparaat op te vangen. Wanneer het apparaat is opgestart en normaal draait neemt het continue vermogen het apparaat over. Tijdens het kopen van een aggregaat moet er goed worden gekeken of je genoeg vermogen hebt om het piekstroom coëfficiënt op te vangen.

Meest voorkomende piekstroom coëfficiënten

Het vermogen wat apparaat maximaal vraagt kun je uitrekenen door het vermogen te vermenigvuldigen met de piekstroom coëfficiënt. Hieronder staat een lijst van de meest voorkomende apparaten met daarbij de piekstroom coëfficiënten. Zo heeft een stofzuiger een piekstroom coëfficiënt van 1,25-2 waardoor je het vermogen van de stofzuigen maal 2 moet vermenigvuldigen. Stel je stofzuiger is 900 watt dan moet je 900 x 2= 1800 watt vermogen genereren uit je aggregaat.

De cijfers in onderstaande tabel zijn indicatief en kunnen afwijken van de werkelijkheid. Dit komt omdat zwaardere motoren een hogere coëfficiënt hebben dan lichtere. Apparaten zonder motor hebben gemiddeld een coëfficiënt van 1.

 

Soort apparaat                                                                      Piekstroom coëfficiënt       

Verlichting (gloeilamp, tl- en halogeenverlichting)                                    1

Radio en televisie, koffiezetapparaat, magnetron                                     1

Stofzuiger, mixer, ventilatorkacheltje                                                          1,25-2

Boormachine, (haakse) slijper, cirkelzaag, schaafmachine                      1,25-2

Grasmaaier, kettingzaag, hakselaar, heggenschaar                                  2-3

Compressor, hogedrukreiniger, betonmolen, waterpomp                         3-4

Airco, koelkast, diepvries, wasmachine                                                     3,5-5

Lasapparatuur                                                                                             5-10

 

Bekijk hier Jantje van alles aggregaten met een maximaal vermogen van 2800 watt. Meer weten over aggregaten in het algemeen lees hier veder.