Menu
Your Cart

Mijn aggregaat start niet

Wanneer een aggregaat niet start kan dit diverse oorzaken hebben zoals de bougie, luchtfilter, carburateur, trekstart of bobine. Controleer altijd wanneer een aggregaat niet start of er wel genoeg benzine in de benzinetank zit. Dit lijkt voor de hand liggend maar wanneer je een aggregaat start ontstaat er een zuigkracht waarbij er lucht mee kan worden gezogen waardoor het aggregaat niet start. Zorg er dus altijd voor voldoende benzine. De meeste aggregaten hebben ook een laag oliepeil drukmeter die zorgt dat het aggregaat niet start wanneer er onvoldoende olie in de machine zit. Controleer dus altijd voor het starten of er genoeg olie in de motor van het aggregaat zit. Dit controleer je via de oliepeilstok aan de zijkant van de machine.

Is mijn bougie stuk

Ook is de bougie een veel voorkomend probleem omdat deze zorgt voor de ontsteking in de cilinder waardoor het aggregaat gaat draaien. Wanneer de bougie niet vonkt zal het aggregaat ook nooit gaan draaien. Hoe controleer je of een bougie een vonk geeft?

1. Draai de bougie uit de cilinder en doe hem in de bougiekap.

2. Houdt dan de bougie tegen de cilinder aan met het ijzeren gedeelte

3. Wanneer je nu het aggregaat probeert te starten moet er een vonk ontstaan tussen de cilinder en bougie.

Let wel op je vingers! Houdt de bougie vast aan het rubber. Als de bougie vonkt is de bougie goed en is er een ander probleem waarom het aggregaat niet wil starten. Dit kan dan liggen aan de carburateur, luchtfilter of onvoldoende benzine. Wanneer de bougie geen vonk geeft is de bougie stuk of ligt dit probleem waarschijnlijk bij de bobine die geen stroom doorgeeft tijdens het starten.

Is mijn bobine stuk

Een bobine is het stukje van een aggregaat die een lage stroomsterkte omzet naar een hoge stroomsterkte om het aggregaat de starten. Wanneer je trek aan de trekstarter ontstaat er stroom die naar de bobine wordt geleid en daar wordt omgezet naar een stroom Impulse. Deze stroom Impulse gaat naar de bougie die het mengsel van lucht, benzine en de vonk omzet naar het draaien van de motor. Het is lastig om te controleren of de bobine stuk is maar wanneer de bougie niet vonkt en je deze hebt vervangen voor een nieuwe is hoogstwaarschijnlijk de bobine stuk. Nieuwe bobine nodig? Bestel deze hier.

Krijgt mijn aggregaat wel benzine

Als de bougie en bobine goed werken maar het aggregaat nog steeds niet start kan het zijn dat het aggregaat geen benzine krijgt. Dit kan zijn door te weinig benzine in de benzinetank of misschien is de benzine toevoer ergens geblokkeerd. Het komt soms voor dat de benzineslang van de benzinetank naar de carburateur verstopt is waardoor er geen benzine doorheen kan. Om dit te controleren moet benzinekraan op off staan waarna je de slang los kan halen. Als je nu op de benzineslang blaast hoort het lucht gemakkelijk hierdoor heen te gaan. Soms kan het ook liggen aan de benzinekraan die verstopt is of het mechanische gedeelte niet goed werkt. Er zijn benzinekranen die zijn uitgevoerd met een kelk die los gehaald kan worden om de benzinekraan van binnen schoon te maken. Als het aan de benzinekraan ligt kan deze gemakkelijk worden besteld en vervangen.

Is mijn carburateur stuk

Als de benzinetoevoer in orde is kan het zijn dat de carburateur niet goed werkt omdat er een mechanisch deel stuk is of dat er aan de afstelling iets niet klopt. In de onderkant van een carburateur zit een kelk met een vlotter die de benzinetoevoer laar stoppen wanneer deze vol is. Het kan zijn dat de toevoer hier verstopt is of dat de vlotter is afgebroken. Op een carburateur zitten ook een aantal schroeven waaraan gedraaid kan worden om de afstelling van het aggregaat te veranderen. Probeer hier zo minmogelijk aan te zitten en onthoud hoe de afstelling was omdat dit lastig is terug te zetten. Carburateur voor een aggregaat kopen? Bestel hem hier.

Krijgt mijn aggregaat voldoende lucht

Zoals al eerder gezegd loopt een aggregaat op een mengsel van benzine, lucht en een ontsteking wanneer een aggregaat geen lucht krijgt zal deze ook niet starten. Het is dus belangrijk om te controleren of je luchtfilter wel voldoende lucht geeft aan het aggregaat. Het luchtfilter is een zwart vierkant kastje met twee klemmen die vast zit geschroefd op de carburateur. Door de klemmen los te halen kan het luchtfilter uitelkaar worden gehaald en kan er gekeken worden of deze niet is verstopt. Bestel hier een nieuw luchtfilter voor je aggregaat.

Dit zijn de meest voorkomende problemen wanneer een aggregaat niet wil starten. De diverse aggregaat onderdelen die hierboven zijn genoemd zijn te bestellen bij Jantje van Alles. Bekijk alle aggregaat onderdelen hier.